Ειστε εδώ

Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές, Το έργο

Η Αναπτυξιακή Γρεβενών συμμετέχει ως Εταίρος στο εγκεκριμένο Σχέδιο διατοπικής συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» (ΟΠΣΑΑ 181575), που υλοποιεί και συντονίζει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421 «Διατοπική και Διακρατική συνεργασία», του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013.

Το διατοπικό Σχέδιο συνεργασίας αφορά στην ανάδειξη των εκλεκτών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης. Εργαλείο υλοποίησης του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού είναι το Δίκτυο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που θα συστήσουν οι ΟΤΑ και οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδος. Το Δίκτυο θα δημιουργηθεί και θα υποστηριχθεί από το Σχέδιο και θα έχει βιώσιμη προοπτική και εθνικό χαρακτήρα, εκπροσωπώντας όλες τις περιοχές της Ελλάδας με αναγνωρισμένα, φημισμένα, χαρακτηριστικά και ποιοτικά προϊόντα.

Ο αριθμός των Αναπτυξιακών Εταιρειών που συμμετέχουν στο Σχέδιο διατοπικής συνεργασίας είναι 20 ΟΤΔ LEADER της Ελλάδας: Αναπτυξιακή Αχαΐας, Αναπτυξιακή Βορ. Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Πηλίου, Αναπτυξιακή Πιερική, Αναπτυξιακή Σερρών, Αναπτυξιακή Φθιωτική, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.

Η σπουδαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου Σχεδίου εθνικής σημασίας έγκειται:

  • στη σημαντικότητα της συμφωνίας μεταξύ 20 Εταίρων – ΟΤΔ για συνεργασία,
  • στην συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύσταση και στη βιωσιμότητα του Δικτύου,
  • στην εξασφάλιση παροχής υποστήριξης/ αιγίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν συνάντησης με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Αθανάσιο Τσαυτάρη και του Ειδικού Γραμματέα Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτριου Ιατρίδη.

Στο πλαίσιο του παραπάνω Σχεδίου προβλέπεται η υλοποίηση της δράσης "Σύσταση Δικτύου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»".

Η δράση αφορά καταρχήν στην εκπόνηση ενός Σχεδίου δράσης για τη σύσταση του Δικτύου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» καθώς και της στρατηγικής του Δικτύου.

Ειδικότερα, το Σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Είδος δικτύου που θα δημιουργηθεί (Δίκτυο εκλεκτών ελληνικών γεύσεων ή Δίκτυο περιοχών ή κάτι άλλο).
  • Στόχοι του Δικτύου.
  • Πιθανοί συμμετέχοντες και μέλη του Δικτύου.
  • Σχέδιο δράσεων του Δικτύου.
  • Εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Δικτύου, με υλοποιήσιμες προτάσεις προσοδοφόρων δράσεων, εισφορών, ενισχύσεων, χορηγιών, αξιοποίησης παραδοτέων κ.λπ.
  • Πιθανότητα λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικό Σύμφωνο Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.

Κατόπιν εκπόνησης του Σχεδίου δράσης για το Δίκτυο, θα ακολουθήσει η συγκρότηση με νομική υπόσταση του Δικτύου με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» αποσκοπώντας στην ανάδειξη και την προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής.

Σκοπός του Δικτύου είναι η συμμετοχή των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού ώστε να αναδειχθεί το προτεινόμενο Δίκτυο ως ένας ισχυρός θεσμός εκπροσώπησης των περιοχών με προϊόντα ποιότητας.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:

Ανάδειξη και προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής.

Δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σχεδιασμός δράσεων άμεσης εφαρμογής, που θα υλοποιούνται και θα χρηματοδοτούνται από το Διατοπικό Σχέδιο συνεργασίας και δράσεων επόμενης φάσης, που μπορεί να υλοποιήσει το Δίκτυο γεύσεων.

Ο απώτερος στόχος του παραπάνω Σχεδίου είναι η ανάδειξη των πιο εκλεκτών γεύσεων με τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα.

Επικοινωνία

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΑνΓρε

Κ. Ταλιαδούρη 16, 51 100 ΓΡΕΒΕΝΑ

Τηλ.: 24620 87380-88, Φαξ: 24620 87389

e-mail:angre@angre.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας

Πως σας φαίνεται η νεα ιστοσελίδα της ΑνΓρε Α.Ε.

Αποτελέσματα

Επισκέψεις

mod_vvisit_counterΣύνολο341585

Ακολουθήστε μας...

Facebook

Twitter

YouTube